VASS ISTVÁN ZOLTÁN KURATÓRIUM TAGJAI

Vass István Zoltán
kuratóriumi tag
magyar médiaszemélyiség, sportriporter, újságíró, rádiós
(Debrecen, 1942. július 25. —)

Debrecenben született, apja Vass Zoltán, anyja Papp Katalin. Felsőfokú tanulmányokat Szegeden folytatott, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán végzett 1965-ben. Később 1980-84 közt diplomázott a Testnevelési Főiskolán is. Már fiatalon az élsport érdekelte, jeles meccsekre járt. Szegedi egyetemi tanulmányainak befejezése után a szegedi, majd szolnoki rádióhoz került sportriporternek, 1967-től élő adásban tudósított a sporteseményekről, innen 1971-ben a Magyar Rádió sportosztályára vezetett az útja. Vass István Zoltán negyven év alatt mintegy 1500 futballmeccsről, számos kézilabdameccsről, világbajnokságról, s más sporteseményről tudósított, kivált nagy szakértelemmel és lelkesedéssel kommentálta az olimpiai aranyérmeket. A Magyar Rádiótól a Lánchíd Rádióhoz vezetett az útja, itt már műsorvezető-riporterként működött, ahol a sport világán kívüli témákban is készített anyagokat. 2015 tavaszán szerződést bontott, felmondott a Lánchíd Rádiónál.

Riportjaiból
- Átélni, s úgy elmondani / Vass István Zoltán. Lásd Foglalkozásunk sportriporter c. kötetben. (Szerk. Vitár Róbert). Budapest; Sport, 1979.
- Határtalan haza : Beszélgetés Böjtös László clevelandi tiszteletbeli konzullal / Riporter: Vass István Zoltán. Lásd Új Horizont : irodalmi, művészeti és tudományos folyóirat, 2002/2. 51-60. p.
- Szerda reggel : : 2001 - 2002 : beszélgetések Orbán Viktor miniszterelnökkel / kész. Hollós János, Kondor Katalin ; riporter Hollós János ; riporter Kondor Katalin ; szerk. Körmendy Zsuzsanna ; közrem. Bálint István ; közrem. Vass István Zoltán ; közrem. Zentai Péter. Budapest : Püski Gyomai Kner Nyomda. 317 p.[1]
- Névjegy : válogatás Kondor Katalin műsorából / szerzők: Kardos Katalin, Vass István Zoltán, Nagy Katalin, Németh Miklós Attila, Kolozsi Béla, Kondor Katalin. Budapest; Magyar Rádió-Masszi Kiadó-Püski Kiadó, 2004. 206 p. ISBN 963-9454-50-8

Elvált, egy gyermeke van, Vass Virág (1969) író, újságíró.

Díjak, elismerések
- Feleki László-díj (1998)
- Életműdíj, Magyar Sportújságírók Szövetsége (2011)
- A Magyar Érdemrend tisztikeresztje (polgári tagozat, 2013)
MOB-médiadíj (MOB, 2014)[2]
- Aranydiploma (=Díszoklevél a Szegedi Tudományegyetemtől; 2015. szeptember 19.)[3][4]
- Szepesi György-díj (2018)[5]
- Knézy Jenő-díj (2020)[6]

Támogatónk a Batthyány Lajos Alapítvány
© Copyright MIKSZÁTH KÁLMÁN Kulturális és Média Alapítvány 2021 Minden jog fenntartva.

web page was started with Mobirise site themes